psiholog ?‎ > ‎

PRISTUP - KBT

Kognitivna bihevioralna psihoterapija (BKT) je oblik psihoterapije koji proizlazi iz pretpostavke da misli utječu na naše osjećaje, ponašanje i tjelesne (fiziološke) reakcije.

Promjenom načina na koji mislimo utječemo na percepciju situacije i ponašanja, čak i ako se okolnosti nisu promijenile. Naše misli mogu biti automatske misli te se izvode iz pretpostavki i bazičnih uvjerenja koje smo formirali na temelju ranog iskustva.

Ponekad misli mogu biti pozitivne ili negativne, a često ljudi nisu svjesni njihova utjecaja.

Kao što se vidi iz slike, naše misli utječu na naše emocije i na naše
ponašanje, a na kraju i na naš fiziološki odgovor. Kada pojedinac shvati da je on sam taj koji oblikuju svoje misli, lakše pristupa rješavanju problema i kontrolu svog ponašanja preuzima u svoje ruke.

KBT psihoterapija temelji se na znanstvenim dokazima te je jedna od najdjelotvornijih tretmana širokog spektra psiholoških teškoća.
Usmjerena je na rješavanje problema "sada i ovdje", vremenski ograničena terapijskim ciljevima i strategijama koji se zajednički dogovaraju i prate.

Osobito je korisna u tretmanu anksioznosti, napada panike, fobije, depresija, OKP-a, poremećaja prehrane, partnerskih problema, psihosomatskih problema, ovisnosti, samokontrole ljutnje, poboljšanja sportske izvedbe….