G. O.

Plan za godišnji…

Godišnji odmor većini je zaposlenih najljepši dio godine. Unaprijed se dogovara koje datume nećemo biti na poslu, kamo ćemo putovati, tko sve ide s nama itd. Neki čak križaju dane do godišnjeg odmora nestrpljivo ga iščekujući. I onda on dođe. Konačno. Odmor.

No, kakav bi bio idealan godišnji odmor? Koliko bi trebao trajati? Kako bismo ga trebali iskoristiti? Bismo li trebali otputovati? U posljednje vrijeme mnoga istraživanja pokušala su odgovoriti na slična pitanja. Pa krenimo redom…

Kakav bi godišnji odmor trebao biti?

Sva istraživanja koja se tiču godišnjih odmora slažu se s činjenicom da ljudi ne mogu cijeli život raditi. Potrebno je nekada i odmoriti. Stresan posao, velika odgovornost, težak fizički rad i poneki suradnik s kojime ne volimo provoditi vrijeme glavni su razlozi za korištenje godišnjeg odmora. Stručnjaci se slažu s time da je potrebno svake godine iskoristiti maksimalan godišnji odmor. Na taj način štitimo sebe, ali i poslodavcu osiguravamo veću efikasnost i manji broj grešaka u radu. Propuštanje godišnjeg odmora šteti vašem zdravlju, a samim time dovodi do veće potrebe za bolovanjem koje poslodavcu radi jednaku štetu.

Kvalitetniji odmor i bolje efekte postižu osobe koje:

  • rade mentalno zahtjevnije poslove
  • godišnji odmor koriste na put u nepoznato mjesto
  • koriste godišnji odmor ljeti
  • ostavljaju više slobodnog vremena za sebe i bližnje

Ono što ne utječe na kvalitetu vašeg godišnjeg odmora jest:

  • koliko daleko putujete
  • koliko dugo spavate na godišnjem odmoru
  • koliko dugo traje vaš godišnji odmor


Što vam preporučujemo?

Koliko god djelovalo čudno, činjenica jest da se vrhunac oporavka postiže između 4. i 7. dana godišnjeg odmora. Zbog toga se predlaže godišnji odmor razbiti na nekoliko manjih cjelina i odmoriti se nekoliko puta po tjedan dana (ovisno o maksimalnom trajanju vašeg godišnjeg odmora). Također, s obzirom na to da većina nas

živi i radi u rutini, predlaže se razbiti rutinu odlaskom na nepoznato mjesto, upoznavanjem lokalne kuhinje i lokalnog stanovništva, na mjesta koja će naša osjetila potaknuti na iskušavanje nečeg novog, bilo da se radi o nečemu što smo sami odabrali ili je za nas birao netko drugi (ukućani, prijatelji, putnička agencija). Pokušajte boraviti u prirodi i na taj način uposliti osjetila koja su vam u gradskom okruženju otupila.

Razbijanju rutine pomaže i promjena uloga u obitelji ako idete na obiteljski odmor. Usmeno dogovorite novu podjelu poslova i aktivnosti među ukućanima i na taj način izvucite više iz vašeg odmora. Ono što je važno jest da ni pod koju cijenu ne nosite posao sa sobom. Prijenosna računala, službene mobitele i sve ostalo ostavite kod kuće jer uz posao sigurno se nećete odmoriti. Bilo da ste privatnik ili zaposlenik, vjerujte, svijet se neće prestati vrtjeti jer niste odgovorili na mail. Ako sumnjate u to, programirajte automatski odgovor na mailu kako bi pošiljatelj dobio obavijest da niste dostupni ili dogovorite sa suradnikom da provjeri vaš mail jednom dnevno i odgovori na poslovne poruke. Ne dopustite si da vaš godišnji odmor prođe, a vi se već prvoga dana na posao vraćate umorni od svakodnevnih poslova. Na taj način neekonomično trošite ionako malen broj dana koji vam se stavlja na raspolaganje kako biste svom tijelu (i psihi) vratili energiju. Kako biste izbjegli brz gubitak efekata godišnjeg odmora, u slučaju dužeg godišnjeg odmora vratite se s putovanja dan ili dva prije povratka na posao da ne biste pretrpjeli šok zbog nagle promjene ritma i bili umorniji nego onoga dana kada ste otišli na godišnji odmor.I zapamtite, odmor nije dokaz lijenosti i neodgovornosti. On je čista medicinska potreba nastala zbog povećanog broja radnih sati i stresnosti posla. Jednostavno rečeno, godišnji je odmor svojevrsno „održavanje“ radnika na optimalnoj razini energije.

Podstranice (1): Efekti G.O?
Comments