Kako se pripremiti za intervju?

S obzirom na svoju fleksibilnost i općenitost, intervju je najčešće glavni alat kojim poslodavac uči o vama. U tom trenutku najčešće vas po prvi put vidi licem u lice i stvara prvi dojam o vama – najčešće presudan za vaše zaposlenje. Stoga preporučujemo da se dobro pripremite za „vaših pet minuta“ uz pomoć naših smjernica.

Smjernice za intervju:

Vježbajte intervju

Vježbajte pred ogledalom, pred partnerom, pred prijateljem. Razmislite o tome što organizacija traži od vas i što je ono što joj vi možete pružiti. Razmislite kojim terminima se možete opisati, a da su u skladu s onime što oni žele čuti. Pazite na to da izgovarate smislene rečenice, da gledate sugovornika u oči (bez buljenja) i da slušate što vas pitaju.

Naučite se prezentirati

Gotovo sigurno će se od vas tražiti da se predstavite u kratkim crtama, pa pokušajte pripremiti nekoliko rečenica o sebi, a da ne ponavljate informacije iz životopisa. Primjerice zašto ste baš vi najbolji odabir, što očekujte od organizacije, kojim sposobnostima možete pomoći organizaciji, koji su ciljevi u vašoj karijeri, volite li raditi sami ili više volite raditi u grupi, kakva su vaša iskustva u prethodnim organizacijama, želite li se dodatno usavršavati itd.

Pazite na stav

Vaša mimika trebala bi biti usklađena s vašim govorom. Ton prilagodite intervjueru na način da slijedite njegovu energičnost i glasnoću. Isto vrijedi i za položaj tijela. Pokušajte neupadljivo „kopirati“ položaj tijela intervjuera kako biste ostavili najbolji mogući dojam.

Prikladno se odjenite

Najvažnije pravilo odijevanja za intervju jest: izgledajte primjereno. Ovisno o poziciji za koju se natječete varira razina profesionalnosti koju morate prikazati odijevanjem. Urednost je uvijek poželjna, a upadljivost uvijek nepoželjna. Pokušajte ne pretjerivati s nakitom i detaljima na odjeći. Također, tamnije boje smatraju se primjerenijima za formalne situacije pa se preporučuju u ovakvim situacijama.

Nemojte kasniti na intervju

Kašnjenje na intervju vam uvelike smanjuje šansu da budete odabrani. Ne samo što time pokazujete da ne poštujete rokove i niste organizirani, već gubite dragocjeno vrijeme za predstavljanje samoga sebe. Ako ste inače ležerni s vremenom, razmislite o tome da su vaši intervjueri odvojili svoje vrijeme za vas pa poštujte njihovo vrijeme.

Pročitajte životopis koji ste predali

Ako je intervjuerima neki detalj u životopisu nejasan, gotovo sigurno će tražiti objašnjenje. Budite spremni na objašnjenja.

Saznajte što više o organizaciji na čiji se natječaj javljate

Internetske stranice, poznanici koji su zaposleni ili su bili zaposleni u toj organizaciji, konkurencija… Pokušajte izvući što više informacija o organizaciji na čiji se natječaj javljate jer to je ono što vam može donijeti prednost pred konkurentima. Saznajte o trenutačnim projektima i odnosima koji vladaju među zaposlenicima. Saznajte misiju, viziju i strategiju organizacije jer iz tih ćete rečenica saznati čemu organizacija teži i koje vrijednosti njeguje. Na taj način prikazat ćete se motiviranim za posao.

Postavite pitanja u vezi s radnim mjestom za koje se natječete

Intervju je prilika da se dodatno raspitate o radnom mjestu za koje se natječete. Kakav vam je raspored aktivnosti, radi li se o novom radnom mjestu ili popunjavate već postojeće, koliko dugo će biti potrebna osoba vašega profila, kada će biti objavljeno tko je dobio posao i u kojem obliku. Pitajte sve što smatrate primjerenim i važnim za vašu buduću poziciju jer na taj način pokazujete motiviranost, znatiželjnost i energičnost. Svejedno, nemojte pretjerivati da ne ispadnete prenapadni.

Nadamo se da će Vam naše smjernice biti od pomoći.

Comments