psiholog ?‎ > ‎

tinejdžer u kući

Svako razdoblje života nosi svoje izazove.

Često se može čuti: malo dijete-mala briga; veliko dijete-velika briga.

A što je sa roditeljima?

Čija su oni briga?

Djeca odrastaju i na tom putu odrastanja prolaze kroz razne faze. Skupa sa njima i roditelji se mijenjaju. Mame i tate postaju malo stariji, drugačiji.

Može se reći da svaka obitelj oblikuje svoj život ali i život oblikuje njih.

U tom moru nestalnosti i promjena, odjednom vaše dijete upada u burnu oluju, tornado preobrazbe u kojem se iz poslušnog djeteta pretvara u bezobraznog stranca koji se zaključava u sobu, mijenja raspoloženja brže od svijetlosti, ne čuje, ne sluša, popušta u školi….

Kako se osjećate:

-kad vas na ulici sretne poznanik i upita za vašeg tinejdžera uobičajena pitanja (kako djeca, kako škola…), govorite li istinu ili možda osjećate sram, krivnju ili?

- ili Kad vas dotada poslušno dijete «otpili» rečenicama tipa: pusti me na miru, malo sutra, ne, neću, to je moj život, šuti, otiđi, nestani iz moje sobe… hm…

Što činite sa svojom ljutnjom?

Ono što se dešava to je gubitak kontrole. Do sada je bilo lako. Točno ste znali što je ispravno za vaše dijete i mislite da to i dalje znate ali gubite tlo pod nogama. I drugi to prolaze samo što o tome ne govore.

Želite ostati povezani sa svojim tinejdžerom ali ne znate kako i što učiniti sa svim tim osjećajima koji vas preplavljuju. Osjećate se isključeno, povrijeđeno, bespomoćno i rado biste o tome s nekime porazgovarali, čuli što drugi misle, pročitali nešto o tome, olakšali si dušu.

Mislim da ste na pravom mjestu jer uskoro na ovim stranicama namjeravam progovoriti o svim tim nedoumicama koje muče roditelje koji imaju tinejdžere u kući.

Naravno, pozvani su i svi drugi koji su na bilo koji drugi način uključeni u živote tinejdžera.

Comments