N O V O S T I

Prezentacija na Konferenciji HUBIKOT-a

objavio 25. lis 2015. 14:16 Dra Sep   [ ažurirano 25. lis 2015. 14:25 ]

U organizaciji Hrvatskog udruženja za bihevioralno - kognitivne terapije održana je u Zagrebu u  Hotelu Dubrovnik, 1. konferencija HUBIKOT -a s međunarodnim sudjelovanjem od 24.-26.9.2015.
U sklopu Simpozija 3 - Bihevioralno-kognitivni pristup u radu s djecom, prikazana je prezentacija:

Primjena terapijskog paketa u radu s djecom sa specifičnim razvojnim teškoćama
Draženka Šepić Labrović
Privatna psihološka praksa PSIDRA,
Rijeka, Hrvatska

Prikaz obuhvaća primjenu terapijskog paketa tehnika i postupaka kod problema povezanih pretežito
sa teškoćama pažnje i aktivnosti te drugih teškoća učenja djece ranije školske dobi, a koje bitno narušavaju svakodnevno funkcioniranje.
Ciljevi uključuju poboljšanje efikasnosti pažnje, koncentracije, kognitivnih vještina i kontrole ponašanja te povećanje razine zadovoljstva u školskom i obiteljskom funkcioniranju.
Paket uključuje tehniku neurofeedbacka, kognitivni trening, modifikaciju ponašanja te rad sa
roditeljima. Rad je zamišljen kontinuirano tijekom školske godine kroz tjedne susrete sa djetetom i mjesečne sa roditeljima. Naglasak na pojedinim dijelovima paketa bazira se na prethodno prevedenim rezultatima testiranja kognitivnih funkcija djeteta, opažanja ponašanja i podacima iz intervjua sa roditeljima i djetetom.
Teškoće učenja obuhvaćaju šaroliku skupinu razvojnih smetnji i teškoća koje se najčešće otkrivaju polaskom u školu kada značajno utječu na školsko postignuće i socijalno emocionalnu prilagodbu.
Smatra se da su u podlozi teškoća učenja, pažnje i aktivnosti, problemi s učinkovitom obradom podataka, odnosno time kako djelotvorno različiti dijelovi mozga koordiniraju jedni s drugima. U tretmanu ADHD-a, ADD-a te raznih teškoća učenja i ponašanja, u novije se vrijeme koristi i metoda neurofeedbacka koja se u osnovi bazira na potkrepljivanju željene promjene u ponašanju sukladno ciljevima tretmana.
Kognitivni trening podrazumijeva uvježbavanje onih vještina koje su slabije razvijene, a ovdje su to najčešće radno pamćenje, psihomotoričke vještine, ustrajnost mentalnog napora.
KBT tretman kod navedenih teškoća, uvijek se individualno koncipira te u najkraćim crtama, u radu sa djetetom uključuje razvoj prilagođenijih obrazaca ponašanja, a sa roditeljima psihoedukaciju, savjetovanje i suport.
Kao rezultat višegodišnjeg iskustva rada s djecom,paket odabranih tehnika uz uključenost svih činioca tretmana, pokazao se veoma uspješnim u smislu ostvarenja ciljeva.

RIJEKA PSIHOLOGIJE 2015

objavio 3. lis 2015. 20:24 Dra Sep   [ ažurirano 25. lis 2015. 13:56 ]

U Tjednu psihologije od 16 do 22. 02. 2015. , održana je prezentacija - radionica BIOEDDEBACK metode u radu sa sportašima, od 15:00 - 16:00 h u prostoru - Bazeni Kantrida (konferencijska dvorana), Podkoludricu 2, Rijeka, pod naslovom:

`Biofeedback i sport: Imate li sve što je potrebno za pobjedu?`

Radionicu su pripremili Draženka Šepić Labrović, Matej Rukavina i Davor Jakšić:

Obuka sportaša danas sve više uključuje i mentalni trening. Koristeći se računalnom tehnologijom, BIOFEEDBACK metoda kao dio tog treninga, omogućuje trenerima i sportašima da konkretno vide kako tijelo i um reagiraju na emocije i stres. Misli i emocije dovode do promjena u fiziološkim reakcijama organizma, a te je promjene moguće mjeriti i naučiti kontrolirati u cilju poboljšanja sportske izvedbe. Misao je akcija, a sportaš koji bolje upravlja stresom, u prednosti je pred svojim konkurentom!

Održana prezentacija o Neurofeedbacku u Istri

objavio 2. ožu 2013. 09:51 Dra Sep

U organizaciji i na poziv Županijskog stručnog vijeća stručnih suradnika psihologa i nastavnika psihologije OŠ i SŠ Istarske županije, 28. 02. 2013. godine u OŠ u Potpićanu, održana je prezentacija sa temom - Neurofeedback u tretmanu ADD/ADHD i ostalih poteškoća učenja.         

Sudionici su mogli saznati informacije vezane uz razvoj i mogućnosti primjene neurofedbacka u tretmanu širokog spektra ponašanja, s naglaskom na teškoće učenja i ADHD/ADD; čuli su i neke bitne pretpostavke za razvoj metode kao što su razina pobuđenosti (arousal) te funkcionalna organizacija mozga. Sudionicima je podijeljen kratki upitnik sa popisom simptoma koji upućuju na teškoće lijeve, odnosno desne hemisfere. Također su mogli vidjeti kratku snimku rada s pacijentom te su dobili i informativni letak o neurofeedbacku.

Na sastanku je bilo preko 30 sudionika te je, osim ove, prezentirano i nekoliko drugih, veoma zanimljivih i korisnih predavanja i radionica. Jako sam zadovoljna što sam imala priliku bitii aktivnim sudionikom ovog sastanka.


RIJEKA PSIHOLOGIJE: 18-24.02.2013.

objavio 10. velj 2013. 09:27 Dra Sep

DAN OTVORENIH VRATA - 23. 02. 2013. od 10 do 13h

Primijetili ste da je vaše dijete stalno u pokretu, da često «istrčava» s odgovorima, da ima problema sa koncentracijom i pažnjom, da zaboravlja zadaće, da često izgleda «odsutno»… Ukratko, čini vam se da mozak vašeg djeteta radi malo drugačije od ostalih i želite mu pomoći, a ne znate kako. Savjeti koje dobijete u vrtiću ili školi nisu dovoljni.

Možda je cjeloviti psihološki pristup uz primjenu neurofeedbacka, metoda izbora koju tražite.

Neurofeedback je metoda praćenja električnih valova mozga, učenja njihove samoregulacije sa ciljem promjene u ponašanju, odnosno, poboljšanja pažnje i koncentracije.

Mozak se «trenira» da poboljša vlastito funkcioniranje putem pristupačnog računalnog sučelja.

Posjetioci će moći vidjeti kako to izgleda, saznati pojedinosti vezane uz neurofeedback te ostale metode i način rada u privatnoj psihološkoj praksi PSIDRA.

Održano predavanje o neurofeedbacku

objavio 16. lis 2012. 07:52 Dra Sep   [ ažurirano 16. lis 2012. 07:53 ]

U organizaciji Zavoda za psihologiju KBC Rijeka, 16. 10. 2012. g. održano je predavanje sa temom neurofeedbacka. Prisustvovalo je petnaestak psihologa i zaposlenika KBC-a koji su pokazali izniman interes za ovu tematiku i mogućnosti terapeutske uporabe neurofeedbacka u radu sa djecom i odraslima.
Zahvaljujem kolegicama i veselim se daljnjoj uspješnoj suradnji.

Predavanje o neurofeedbacku na 2. studentskom kongresu neuroznanosti -NeuRi 2012.

objavio 16. svi 2012. 11:09 Dra Sep

Od 27. do 29. travnja 2012. godine u organizaciji FOSS MedRi - Fakultetskog odbora svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, održan je 2. studentski kongres neuroznanosti -NeuRi 2012.

Bila je to izvrsna prilika za studente, stručnjake i sve zainteresirane za ljudski mozak, da aktivno sudjeluju, druže se i usput ponešto nauče o nekim novim dostignućima, istraživanjima, tajnovitim zbivanjima ljudskoga mozga.

Ponosna sam što sam bila pozvana da održim jedno od plenarnih predavanja sa temom Tajne neurofeedbacka.

Sigurna sam da mozak krije još toliko puno tajni da budućnost i dugovječnost  uspješnih kongresa neuroznanosti nije nimalo upitna. Baš je bilo dobro.

LETAK O NEUROFEEDBACKU

objavio 29. ožu 2012. 02:02 Dra Sep   [ ažurirano 18. srp 2012. 09:58 ]

Ovdje možete pogledati i skinuti letak (u prilogu) u kojem je ukratko objašnjena metoda neurofeedbacka te naznačene i druge djelatnosti koje se mogu obaviti u Psidri.

drugi pogled...

objavio 1. sij 2012. 09:56 Dra SepKako se mi zapravo razumijemo? Kako vidimo jedni druge?

Da li je ono što ja vidim svojim očima, isto ono što vi vidite svojim očima u nekom određenom vremenskom i prostornom odsječku?

Malo više o tome, klikni na prvi klikni

...malo savjeta za učenje i pisanje zadaće

objavio 11. lis 2011. 03:08 Dra Sep   [ ažurirano 9. stu 2011. 11:11 ]

    
Borba za učenje i pisanje zadaće stara je koliko i škola. Ponekad se to pretvara u pravo mučenje, a u kući nastane opći kaos, situacija se naelektrizira, knjige se bacaju, teke trgaju, olovke grizu i komadaju. Učenici uzdišu, roditelji šize...Što učiniti?
 
 
Evo nekoliko malih savjetića za pripomoć, a za velike savjete, možda je ipak bolje da dođete u Psidru.

VJEŽBE

objavio 20. kol 2011. 03:46 Dra Sep   [ ažurirano 20. kol 2011. 04:05 ]Sa lijeve strane, na samome dnu stranice, postavljena je sekcija VJEŽBE download. Tu možete skinuti na svoje računalo i isprintati vježbice za grafomotoriku, pažnju, koncentraciju...
Vježbe će se redovito nadopunjavati novima...

1-10 of 12